Over

De Matteüs Junior is een muziektheater bewerking van de Mattheüs Passie van Bach. De bewerking is gemaakt voor twee acteurs, vijf solist zangers, drie musici en een koor van plus minus vijftig zangers: Toonkunstkoor, Bachkoor of verstrekt kamerkoor. De voorstelling duurt 70 minuten. Sinds 2020 zijn de rechten op libretto en concept ondergebracht bij de stichting Vrienden van Matteüs die de voorstelling vanaf 2022 produceert.

Hoofdpersoon in deze voorstelling is Siem, een jongen van elf., die een vader heeft die, altijd rond Pasen, plots de muziek heel hard opzet. En mee begint te zingen…! Wat is dat voor muziek? Waar gaat die muziek over? “Pap, kan het wat zachter, ik ben mijn huiswerk aan het maken!”

Een voorstelling over een vader die zijn zoon aan de hand van de muziek van Bach het verhaal vertelt van de Vader en Zijn Zoon. Een verhaal over vriendschap, verraad, offer, zondebok, lijden, medelijden en dood. En, tot slot, verrijzenis. Het geheim dat het leven voortkomt uit de dood. Bestaat dat? Dat bestaat!

Voor iedereen van 10 tot 100 die houdt van een wonderlijk verhaal én wonderschone muziek.

Geschiedenis.

De Matteus Junior ging onder de vleugels van muziektheater De Plaats en in samenwerking met het Toonkunstkoor Arnhem in maart 2017 in première in de Walburgiskerk Arnhem. De voorstelling kende reprises in Arnhem en Apeldoorn ( in samenwerking met Bachkoor Apeldoorn) in 2018, 2019 en 2020.

Credits Matteus Junior 2022.

Libretto: Albert Hoex. Compositie op basis van Bach: Andries van Rossem. Regie: Albert Hoex. Muzikale leiding: Toneelbeeld en lichtontwerp: Albert Hoex. Kostuums: Femke Ratering. Acteurs: Jacques Riebeek en Guus Blanken Solisten: Leon van Liere en Robert Luts, tenor (evangelist), Dave ten Kate, altus (aria’s en duetten), Berend Stumphius, bas (Christus), Tom Jansen en Joris van Baar, bas (Judas, Petrus, Hogepriester, Pilatus, Jozef van Arimathea) en Mirthe Dokter, sopraan (aria’s en duetten). Musici: Heleen Vegter: vleugel, Aristoteles Potamiamos en Len Bielen: contrabas en Raaf Hekkinga en Marlon Valk: sopraan- en altsax. Koren: Bachkoor Nijmegen en Musica Vocale Wageningen olv Rob Vermeulen en het muziektheaterkoor van De Plaats olv Lucas Wiegerink

Toekomst.

Vanaf 2022 wordt de Matteüs Junior uitgebracht door de stichting “Vrienden van Matteus” De rechten op libretto en regieconcept zijn ook in deze stichting ondergebracht. Voor mogelijkheden tot het gezamenlijk uitbrengen van de Matteus Junior zie In opdracht.

Het bestuur van de stichting Vrienden van Matteüs bestaat uit Judith Alkema, voorzitter en Peter de Leeuwerk, penningmeester. De artistieke en zakelijk leiding is in handen van Albert Hoex. Belangstelling voor een bestuursfunctie? Neem contact op met Judith Alkema, JJ.Alkema@live.nl